tiistai 12. toukokuuta 2015

Sarjakuvaromaani, Tintin seikkailut; Tintti ja Picarot // Krista Ruotsalainen

Belgialaisen sarjakuvataiteilija Hergen kirjoittama teos Tintti ja Picarot on ilmestynyt vuonna 1976.  Tintti ja Picarot kuuluu Tintin seikkailut  -sarjakuvakokoelmaan, johon kuuluu 24 eri teosta.

Keskeisimpiä hahmoja lukemassani teoksessa:

Tintti on teoksen päähenkilö. Hän on ammatiltaan toimittaja, vaikkei häntä teoksessa kyseisessä ammatissa nähdä. Tintiä kuvataan rehellisenä ja luotettavana henkilönä, joka näkyy esimerkiksi hänen sanoissaan ja teoissaan.

Kapteeni Haddock on yksi keskeisistä henkilöistä. Hän on entinen laivan kapteeni ja Tintin läheinen ystävä. Haddockin kielenkäyttö on rohkeaa, ja hänet kuvataan usein äkkipikaisena sekä helposti ärsyyntyvänä henkilönä. Haddock nautiskelee teoksessa runsaasti alkoholia, josta Tintti moittii häntä.

Milou on Tintin uskollinen valkea koira. Milou kulkee aina isäntänsä Tintin mukana. Tintti ja Milou ovat uskollinen parivaljakko ja he pelastavat monia tilanteita.

Professori Tuhatkauno on keksijä, joka kehittelee erilaisia keksintöjä. Hän on kuuro, joten sitä on käytetty hyväksi sarjakuvassa. Tuhatkaunolle puhuttaessa hän kuulee kaiken aina väärin, josta seuraa erilaisia väärinkäsityksiä ja kommelluksia.


Juoni

Tintti ja hänen koiransa Milou matkaavat Kapteeni Haddockin luo vierailulle, jossa saavat kuulla, että muun mussa heidän ystävänsä oopperalaulaja Bianca Castafiore ja etsivät Dupond ja Dupont ovat pidätteyinä. Heitä syytetään salaliittoteorian suunnittelusta, jonka tarkoituksena on San Theodorosin johtajan Tapiocan salamurha. Myös Tintin, Haddockin ja Tuhatkaunon väitetään olleen mukana salaliiton suunnittelussa, ja heidät kutsutaan San Theodorosiin vaihtamaan näkemyksiä syyttäjien kanssa.

Professori Tuhatkauno sekä Haddock matkustavat San Theodorosiin kaksin, sillä Tintti ei suostu lähtemään mukaan, koska tietää kutsun olevan jonkinlainen ansa. Maahan saapuneet vierailijat viedään heille varattuun majoituspaikaan, jossa heitä valvotaan ahkerasti. Asein varustettuja vartijoita sekä valvontakameroita on kaikkialla. Lopulta myös Tintti ja hänen koiransa Milou saapuvat maahan, sillä he eivät tahtoneet jättää ystäviään yksin. Heidän majapaikassaan työskentelevä herra nimeltä Pablo, jonka Tintti on pelastanut menneisyydessään kuolemalta paljastaa salaliittoteorian olevan pelkkä huijaus. Huijauksen avulla San Theodorosin salaisen poliisin päällikkö Espanjoksen tarkoituksena on kostaa Tintille menetykset, jotka Tintti on hänelle aiheuttanut.

Seuraavana päivänä Tintti, Milou, Tuhatkauno sekä Haddock viedään katselemaan suurta pyramidia. Pablo johdattaa nelikon pyramidin päälle, jolloin alhaalla syttyy sota Picarot-sissien ja vieraita tarkasti vahtineiden sotilaiden keskuudessa. Tintti, Milou, Tuhatkauno sekä Haddock pääsevät pakenemaan läheiseen viidakkoon, karkuun heitä vartioineilta sotilailta. Viidakossa heitä odottaa kenraali Alcazar, joka vie nelikon hänen ja sissiensä leiriin. Matkalla heidät koetetaan surmata, sillä heille rehellistä esittänyt Pablo työskenteleekin eversti Alvarezille, jonka johdosta heille on virtetty ansa. Everstin suunnitelmat eivät mene aivan suunnitellusti ja karkulaiset pääsevät pakenemaan syvälle viidakkoon.

Heidän päästyä Kenraali Alcazarin Picarot-sissien leiriin heitä kohtaa riipaiseva näky. Leiriin jääneet sissit ovat nauttineet liikaa viskiä, ja ovat aivan päissään. Kenraali on tästä vihainen, sillä hän on suunnitellut kaappaavansa San Theodorosin vallan itselleen vallankumouksen avulla. Sissit eivät ole taistelukunnossa, joten kenraali ajattelee epäonnistuneensa vallankaappauksessa heti alussa. Mutta professori Tuhatkaunolla on ongelmaan ratkaisu, hän on nimittäin kehitelly lääkkeen, joka muuttaa alkoholin maun vastenmieliseksi.

Seuraavana aamuna tervehtyneiden sissien leiriin ajaa karnevaaliauto, joka on matkalla San Thedorosissa pidettäviin karnevaaleihin. Tintti on kekseliäs ja oivaltaa, että he voisivat lainata karnevaaliasuja, joihin autolla saapuneet henkilöt ovat pukeutuneet.

Seurue matkaa hairlekiineiksi naamioituneena San Thedorosin presidentinlinnaan, jossa esittävät olevansa viatonta karnevaalikansaa. Päästyään eversti Alvarezin puheille he kaappaavat vallan, kuten Tintti on vaatinut, ilman aseita. Valtaan päässyt Alcazar ei petä lupaustaan, joten ketään ei tapeta, mutta eversti Alvarez lähetetään maanpakoon.

Kaiken hälinän keskellä he huomaavat, että etsiväkaksikon teloitukseen on vain vähän aikaa.  Eversti Alvarezin johdolla he pääsevät viime hetkellä paikalle pysäyttämään Dupondin ja Dupontin teloituksen. Heidän lisäkseen Castafiore vapautetaan. Kaiken päätyttyä onnellisesti vallankumouksen toteuttanut Alcazar julistaa itsensä San Theodorosin päämieheksi.



Teoksessa on käytetty värikästä ja yksityiskohtaista kuvitusta. Jokainen henkilö on piirretty ilmeitä myöten elävän näköiseksi, jolloin heidän ilmeensä ja kehonkielensä ovat selvemmin havaittavissa. Tintti ja Picarot -teos on toteutettu hyvin, sillä tekstit sointuvat hyvin hahmojen ilmeisiin ja eleisiin.

Halusin lukea sarjakuvaromaanin sen vuoksi, koska yleensä luen enemmänkin romaaneja, joten lukemani teos toi hyvää vaihtelua lukutottumuksiini.  Halusin lukea teoksen, jossa tarina on mielenkiintoinen. Valintakriteerini täyttyivät Tintti ja Picarot -teoksen kohdalla, joten päätin valita sen luettavaksi teokseksi.

Mielestäni Tintti ja Picarot -sarjakuva oli lukemisen arvoinen. Teoksen sivumäärä on 62, joten lukeminen sujui ripeästi. Vaikken lue sarjakuvia kovin usein lukemisen jälkeen huomasin, että voisin lukea muitakin sarjakuvia, sillä sarjakuva oli hauska ja samalla hyvin mielenkiintoinen. Oli hauska seurata, kuinka Tintti ja kumppanit onnistuvat tehtävässään, koska heitä huijattiin moneen kertaan. Lukemani teoksen lisäksi olen lukenut yhden Tintin seikkailut -sarjakuvan, mutta siitä on niin pitkä aika etten enää muista, minkä teoksista luin. Joten minulla oli aiempaa tietämystä esimerkiksi siitä, millainen henkilö Tintti oikein on.

Suosittelen teosta kaikille niille, jotka pitävät sarjakuvista, joissa huumori on sisällytetty mielenkiintoisen tarinan ympärille. Lisäksi se sopii myös henkilöille, jotka eivät ole aiemmin sarjakuvia lukeneet, sillä mielestäni teoksen tarina etenee loogisesti ja johdonmukaisesti, eikä aiempi tietämys Tintin menneisyydestä ole välttämätöntä.




Kuva: http://poistyopoydalta.blogspot.fi/2010_02_01_archive.html

















7 kommenttia:

  1. Kuka sarjakuvan hahmoista oli suosikkisi ja miksi?

    - Milja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosikki henkilöni sarjakuvassa oli professori Tuhatkauno, koska hänen persoonansa vaikutti hauskalta ja mielenkiintoiselta. Tuhatkauno suhtautui asioihin rauhallisesti, vaikka hän kuuli asiat väärin. Juuri kyseinen piirre teki hänen hahmostaan hauskan, enkä voinut välttyä satunnaisilta naurunpurskahduksilta lukiessani sarjakuvaa.

      -Krista-

      Poista
    2. Haa! Minunkin suosikkihahmoni kyseessä!

      - Milja

      Poista
  2. Jos saisit olla joku sarjakuvan hahmo kuka olisit ja miksi juuri se hahmo? ;) Oletko ajatellut jatkossa lukea myös Tintin seikkailuita tai onko mielessäsi muita sarjakuvia? Ja mitä sarjakuvia muistat lukeneesi?:)
    -Jasmin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos minun täytyisi valita joku hahmoista, olisin varmaankin Tintti. Tintti ajattelee loogisesti ja hän on rauhallinen persoona, joka toimii yleensä järjen äänenä. Tulevaisuudessa haluaisin lukea myös muita Tintin seikkailut -sarjakuvia, sillä mielestäni sarjakuvat ovat hauskoja ja viihdyttäviä. Olen myös harkinnut lukevani muitakin sarjakuvia heti sopivan hetken tullen. Aikaisemmin olen lukenut Aku Ankkaa, sillä se tulee postissa joka keskiviikko, myös muutama Fingeripori-sarjakuva on tullut luettua.

      -Krista-

      Poista
  3. Miten teoksen "pahikset" on kuvattu, mm. San Theodorosin salaisen poliisin päällikkö? Ovatko heidän luonteensa pelkistettyjä, entä miten helppoa oli havaita pahisten motiivit?
    - Veera K.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarjakuvan "pahiksia" on kuvattu melko stereotypisesti. Se näkyy esimerkiksi kielessä, sillä "pahiksien" kielenkäyttö eroaa muiden henkilöiden kielestä. Sen lisäksi he piilottelevat ja pysyvät mahdollisuuksien mukaan kaukana esimerkiksi teoksen päähenkilöistä, sillä he eivät halua paljastua. Teoksen rikollisten luonteet olivat pelkistettyjä, sillä heidän päämääränään oli lähinnä kostaa Tintille ja kumppaneille, mikä näkyi esimerkiksi ajattelutavassa ja toimintatavoissa. "Pahisten" motiivit olivat aluksi hankalasti havaittavissa, mutta ne alkoivat selvitä tarinan myötä.

      -Krista-

      Poista