maanantai 11. toukokuuta 2015

Runokokoelma: Tähtiä kämmenellä // Otto Jääskeläinen

Kirja, jonka luin on Tommy Tabermanin kirjoittama runokokoelma nimeltään Tähtiä kämmenellä. Kirja on julkaistu 2010 ja sen on kustantanut Gummerus. Kirjaa sen suuremmin etsimättä tai kyseisen teoksen lukemisen suunnittelua en etukäteen tehnyt. Kyseinen teos löytyi suoraa kotoa kirjahyllystä, joten ajattelin ottaa sen työn alle. Syy runokokoelman valintaan tehtäviä varten oli sen vieraus minulle itselleni. Henkilönä, joka lukee muutenkin vähän, tämä kirjallisuudenlaji oli käytännössä tyystin tuntematon. Odotuksia teokselta oli sen sisältävän runoja, joihin olisi kutakuinkin kuulunut jokaiseen alku- sekä loppusoinnut. Näin ei lopulta ollut, vaan kirja sisälsi myös jonkinlaista modernia runoutta. 
   Ensimmäinen vaikutelma kirjasta oli sen pieni koko. Pienen pienet kannet ja reilu 50 sivua tekstiä. Kuitenkin sen muutamaan kertaan lukeminen oli tarpeen, jotta sain jonkinlaisen ajatuksen runojen antamista sanomista ja niiden sisällöistä. Mitä itse kirja sitten sisälsi? Rakkausrunoja, paljon niitä. Teos on Tabermannin kirjoittama rakkausrunoista koottu kokoelma, joissa monessa runossa ilmeisimmin toisena osapuolena on hänen vaimonsa. Useat runot ovat lyhyitä ja hyvin kuvailevia. Ihmisten ruumiinosista käytetään erilaisia kuvaavia sanoja. Runot kuvaavat kanssakäymistä kahden ihmisen välillä hyvin pitkälti. Kirja koostuu neljästä osasta. Runojen asettelu oli hyvin vaihtelevaa, sanojen sivuille sijoittaminen vaihteli laidasta laitaan.
   Runoissa kertojana toimii minäkertoja. Yksi runo, joka itselleni jäi mieleen kirjasta:
''Olisipa kaipaus viiniä,
  ympäripäissäni
  minä odottaisin sinua.'' Kyseinen runo kuvaa ilmeisesti Tabermannin tuntemuksia ja intohimoa jotain henkilöä kohtaan.  

4 kommenttia:

  1. Miten kirja viehätti sinua kokonaisuudessaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen pieni koko ja punaiset kannet olivat vallan viehättävät.

      Poista
  2. Innostuitko runokirjallisuudesta? Aijotko lukea jatkossa lisää? -Sini

    VastaaPoista
  3. En innostunut erityisemmin tämän teoksen luettuani. Jatkossa luen todennäköisesti runollisuutta yhtä vähän, kuin ennenkin. -Otto

    VastaaPoista