keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Novellikokoelma Espanjalainen juttu // Inka Silvola

Luin toisena kirjana novellikokoelman Espanjalainen juttu. Sen novelleissa käsiteltiin pääasiassa melko arkisia ongelmia, kuten perheriidat, alkoholiongelma, huumeet, rakkaus, läheisen kuolema ja teiniäitiys. Melko monessa novellissa ulkomaille lähtö tai kotikaupungin vaihtuminen oli yksi merkittävä osa. Kaikki novellit ovat juoninovelleja, alkavat tietystä kohtauksesta ja loppuvat loppuratkaisuun. Parin novellin loppuratkaisu täytyy itse päätellä, kuten novellin Saturday Night Fever. Siinä vaihto-oppilas poika lähtee kotiinsa, juuri kun edellisenä iltana on ollut bileet, jotka lähti vähän käsistä ja taloon tuli paljon tuhoa.
Älä tule paha kakku tule hyvä kakku- novellissa kerrotaan 16-vuotiaasta tytöstä, joka lähtee ulkomaille tapaamaan kirjekaveriaan ja siellä todellisuus onkin aivan erilainen kuin hänelle on kuvailtu. Kirjekaveri asuu purkutuomitussa kerrostalossa sairaan äitinsä, parin hippi naapurin ja veljensä kanssa. Tervetuliaispäivällisellä tyttö syö vahingossa hasista, jota hipit ovat vanhan perinteen mukaisesti laittaneet vitsillä kakkuun. Tyttö menee aivan sekaisin ja kotiin palattuaan hän on vainoharhainen kaikkea kohtaan. Hän toivoo, ettei pikkusiskolle koskaan tapahtuisi mitään vastaavaa. Novellin teemana on selvästi se miten julma maailma on, vaikka yrittäisit elää ”kiltisti”.
Ennen lukemista ajattelin, että tämä on liian pitkä ja tylsä, mutta itse asiassa pari novellia oli todella mielenkiintoisia. Novelleihin oli helppo samaistua, koska ne kertoivat oman ikäisten elämästä ja näkökulmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti