torstai 14. toukokuuta 2015

Runoteos: Parasta sinulle // Jenni Kauppinen


Valitsin luettavakseni Anna-Mari Kaskisen ja Päivi Maanaviljan runoteoksen ”Parasta sinulle”. Teoksen ällistyttävän kauniit puutarhan kukkien maalaukset ja kevyet, sekä pehmeät runot ovat ihana pari, ja ne yhdessä loivat upean teoksen, niin sanomaltaan, kuin ulkonäöltäänkin.

Runoteoksessa on vähän runoja ja useimmat niistä ovat vain alle kymmenen säkeen mittaisia, mutta nimenomaan tällainen yksinkertaisuus miellytti minua. Runoja on yhteensä 22 ja useimmat niistä ovat vapaamittaisia ja -rytmisiä. Vain muutamassa runossa on loppusoinnut, mutta kuitenkaan selvää rytmiä ei missään ole.

Teemat ja aiheet pysyvät samalla alueella: lähimmäisenrakkaus ja ystävyys ovat hyvin keskeisiä, sekä lohdutus. Runot olivat rohkaisevia ja iloisia, mutta joukossa oli myös haikeita ja myös todella tulkinnanvaraisia runoja. Koko runoteoksen pääteemoiksi voisin valita ihmisyyden ja ystävyyden. Runoja on helppo lukea, koska ne ovat teemoiltaan samankaltaisia ja näin täydentävät toisiaan. Kuitenkin jotkin kielikuvat olivat hankalia hahmottaa ja kirjan lukeminen vaatii hyvää mielikuvitusta, jotta saisi parhaan lukuelämyksen. Runojen sanavalinnat ja kielikuvat olivat kukkateemaisia ja todella luonnonläheisiä. Tämän vuoksi teoksesta tuli hyvin tärkeä minulle, koska kukat ja luonto on aina jaksanut kiehtoa minua.

Runon ääni oli aina sama, jolloin kirjoittaja kertoo lukijalle kuvaillen ja vertauskuvallisesti maailmasta ja sen aiheuttamasta kärsimyksestä ja siitä kuinka tärkeä lukija on kirjoittajalle. Kuitenkin itse en osannut ajatella ääntä sillä tavalla, koska sain kirjan lahjaksi, ja siten ajattelin äänen eri tavalla. Teos on täydellinen lahja ystävälle, koska kirjoittaja puhuttelee lukijaa. Tällä tavoin lukija voi ajatella runot niin, että lahjoittaja puhuisi hänelle. Tämäkin vaikutti vahvasti lukuelämykseeni.

Vaikka luin teoksen monta kertaa läpi, en siltikään osannut valita yhtä suosikkia. Tässä ovat kaksi ehdotonta suosikkiani, joista molemmat tekivät minuun vaikutuksen sanavalinnoilla ja tunnelmallaan.


”Puutarhan ylpeys
kuninkaallinen kukka,
uljas oranssi.
Pidä hatusta kiinni.
Kohta lakastuu lehti”



”Te ette tunne
metsän salaisuuksia
puiden lauluja
satakielen sanoja
yön kätkettyä kieltä.”

7 kommenttia:

  1. Tuli ihan kesäinen fiilis kun luki tämän. Tuliko runoista paljon sinulle mielikuvia tai tilanteita, jossa tuntisit ikäänkuin olisit itse runossa ?

    -Noora

    VastaaPoista
  2. Sain paljon monenlaisia ja inspiroivia mielikuvia! Jotkin runot innostivat piirtämään, mutta en vain saanut aikaiseksi tarttua kynään. Jouduin kamppailemaan siitä, että tekisinkö tästä runoteoksesta vai sarjakuvasta portfolion, sillä yksi portfolion tehtävistä oli muuttaa esim. runo eri taiteenlajiksi. Olisin piirtänyt "Puutarhan ylpeydestä" sarjakuvan, mutta ajattelin sittenkin tehdä portfolion sarjakuvasta, minkä luin.

    VastaaPoista
  3. Teos todella vaikuttaa osuvalta lahjalta hyvälle ystävälle! Kerroit, että sinun oli vaikea valita suosikkia runoista, ja että ne olivat teemoiltaan samankaltaisia. Oliko kokoelma tasaisen hyvä vai erottuivatko jotkin runot negatiivisella tavalla? Jos voisit, muuttaisitko jotakin teoksessa?

    - Riina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki runot olivat niin kivoja, etten muuttaisi teoksessa mitään.

      Poista
  4. Mukava kuulla että tykkäsit lahjastani! Löytyikö kuvituksen joukosta suosikkia?

    Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kuvat olivat kivoja ja kauniita omalla tavallaan!

      - Jenni

      Poista