maanantai 11. toukokuuta 2015

Runokokoelma: Muistojen maisemia // Juuso Mursu

Halusin valita luettavaksi jonkun runokokoelman, sillä harvemmin tulee niitä luettua. Täytyy myöntää, että en kovinkaan paljon innostu runojen lukemisesta. Toisaalta runoja kuulee lähes joka päivä musiikkia kuunnellessa. Kirjaston hyllyä penkoessa huomioni herätti lapinlahtelaisen Aarne Tiirikaisen vuonna 2012 julkaistu runokokoelma Muistojen maisemia.

Kokoelma sisältää 144 runoa, joiden aiheina ovat mm. luonto, kotiseutu ja isänmaa, kaipaus ja suru, sota, vanhuus ja rakkaus. Runot ovat lyhyehköjä ja helposti ymmärrettävää tekstiä. Pieni osa runoista tosin oli Savon murteella kirjoitettu, mutta niitäkään ei ollut hankala ymmärtää. Runot onkin kirjoitettu pääasiassa 2000-luvulla. Suurimmassa osassa runoista kerrotaan Tiirikaisen omista kokemuksista ja hän on minäkertojana, mutta on käytetty myös kaikkitietävää kertojaa. Useissa runoissa on loppusointuja, mutta alkusointuja ei ainakaan omiin silmiin osunut. Personifikaatiota löytyy etenkin kirjan alkupuolelta.

Kaiken kaikkiaan runokokoelma oli ihan mukavaa luettavaa. Varsinaista suosikkia en löytänyt, mutta mieleen jäi ainakin tämä Lapinlahdesta kertova runo. Vaikka Lapinlahti on varsin tylsä paikka, niin kyllä täällä asuu mieluummin kuin jossain isossa kaupungissa. Ainakin luonto on lähellä.

Kotiseudulleni

Lapinlahti – kotiseutu:
Sulle laulan, runon teen
Kaiutan sun kunniakses
sydämeni säveleen

Ei Luoja ollut kitsas, saita
kun antoi meille tämän maan
Savon heimo näit lempeitä maita
ammoin käynyt on asuttamaan

Kautta aikain oomme puolustaneet
tätä ylen kallista maata.
Raskaat on olleet uhrit,
sitä unohtaa ei saata.

Suojele taivaan Herra
tätä maatamme korvaamatonta,
suo Savon suvulle lisää
lapsia monta – ja monta. 
 

2 kommenttia:

  1. Tähän sama kysymys, eli suosittelisitko kokoelmaa muille? //Joona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksipä ei, jos runojen lukemisesta pitää. Ehkä paremmin tämä kokoelma kolahtaa vanhemmille ikäryhmille.

      Poista